Химиотерапията при жените може да доведе до ранна менопауза или други увреди, водещи до невъзможност за забременяване. Въпреки, че запазването на фертилност при жените е по-трудно, отколкото при мъжете, колаборацията между специалистите онколози и специалистите по репродуктивно здраве са надежда за зачеване след проведеното лечение.

Към днешна дата, най-разпространения метод за съхранение на репродуктивните възможности след химиотерапия е вземането на яйцеклетки от жената, оплождането им със семенна течност на съпруга или донор и замразяване на ембрионите (банка за ембриони). Яйцеклетките могат да се замразяват и не оплодени (банка за яйцеклетки). Поради факта, че техническото изпълнение на тези процедури отнема седмици, това не може да бъде избор при жени, при които лечението трябва да бъде започнато веднага.

Друг метод за запазване на репродукцията, който е в процес на активно изследване е замразяването на яйчникова тъкан. Чрез манипулация, наречена лапароскопия в коремната кухина се вкарва тръба, чрез която се взема част от яйчника и се замразява. По-късно яйцеклетките се оплождат и имплантират.

Възможно е и използването на медикаменти (например Leuprolide), чрез които се подтиска нормалната яйчникова функция и се намалява въздействието на химиотерапията. Доказателствата за действието на този в литературата са противоречиви.
Всяка жена в детеродна възраст и желание за потомство в бъдеще, трябва да се консултира със своя лекар или специалист по репродуктивно здраве.