Какво представлява костният мозък ?

Костният мозък (КМ) е субстанция, намираща се вътре в кухите плоски кости. Съдържа кръв и кръвни стволови клетки, които произвеждат червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити) и кръвни плочици (тромбоцити), които помагат за пренасянето на кислород до тъканите, подпомагат борбата с инфекциите и предпазват от кървене.

Стволовите клетки, които се намират в костния мозък са необходими на приемателя (реципиента), за да може да произведе собствен здрав костен мозък.

Какво представляват периферните стволови клетки ?

Периферните стволови клетки (ПСК) се намират в малки количества в циркулиращата периферна кръв. Тези стволови клетки могат да бъдат събрани от периферната кръв и да послужат за трансплантация.

Защо да станеш донор?

Всяка година, стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплатация на стволови клетки – процедура, която може да бъде единствения им шанс за оцеляване. Въпреки, че някои пациенти с левкемия и други видове рак на кръвта имат генетично идентични фамилни членове, които могат да бъдат донори, около 70% от пациентите нямат такива.

Тези пациенти са зависими от намирането на неродствен съвместим донор, който желае да дари стволови клетки. В Европа се правят 28000 трансплантации всяка година.

Българският регистър за потенциални донори на стволови клетки

Към момента регистрираните доброволни донори в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки са около 2000. Само за последните няколко години техният брой е нарастнал 4 пъти, предимно за сметка на роднини и близки на пациенти. Минималният брой донори за нашата страна е 5000. За сравнение: в Германия са регистрирани 6 милиона потенциални донори; Литва и Словения са с население около 2-3 милиона души – в Литва има регистрирани 7000 потенциални донори, а в Словения – 15000.

Тъканно типизиране

Тези, които желаят да бъдат включени като доброволни донори в регистъра подлежат на така нареченото тъканно типизиране по системата HLA (човешки левкоцитен антиген ). Това изисква вземането на две епруветки кръв от венозен съд или вземането на проба с тампон от лигавицата на устната кухина. Последното можете и сами да направите в дома си.

Видове донорство

Съществуват два вида донорство:

1. На стволови клетки от костен мозък
2. На периферни стволови клетки

При първата процедура се взема костен мозък от хълбочната кост. Процедурата е безболезнена и се извършва под обща анестезия.
Напоследък все повече се използва даряването на периферни стволови клетки /ПСК/.

Процедура при донорство на ПСК

Няколко дни преди процедурата по даряване на стволови клетки на дарителя се прилага лекарство, наречено „Растежен хормон“, което повишава броя на ПСК в периферната кръв. По време на приложението на растежните фактори са възможни леки мускулни или костни болки. ПСК се събират в деня на даряването, чрез процедура наречена афереза. Чрез игла, вкарана във вената на донора, кръвта преминава през машина за афереза, която разделя ПСК от останалите. Останалата кръв се връща обратно в тялото на дарителя. Манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора.

Трансплантация

Отделените стволови клетки се инжектират на пациента. В голям процент от случаите се постига пълно излекуване на пациента.

Включете се в регистъра за потенциални донори на стволови клетки за трансплантации на пациенти с онкохематологични заболявания. Регистрирайте се и ние ще ви изпратим тампон за вземане на проба от устна лигавица, за да направите това без да излизате от дома си.