Според Американския Институт за Проучване на Рака /АИПР/, някои храни спомагат за предотвратяване на раковите заболявания.
Това са:

ЧЕСЪН
Чесънът е зеленчук от семейство алиум и последните проучвания показват, че храните от това семейство спомагат за предпазване от рак на стомаха и дебелото черво, благодарение на съдържащите се в тях вещества, обикновено свързвани с превенция на рака, между които веществото керцетин – флавоноид с антивъзпалителни и антиоксидантни свойства. Друго вещество, съдържащо се в чесъна, диалил дисулфид, показва впечатляващ антираков ефект в лабораторията.

ДОМАТИ
Розите са червени, а също и доматите. Причината доматите да бъдат червени, е наличието на един фитохомикал и антиоксидант, наречен ликопен. В специализирани доклади на АИПР се твърди, че има значителни и убедителни доказателства за способността на ликопена да бъде канцеропротективен по отношение на редица видове рак, включително на простата и на гърдата.

ГРЕЙПФРУТ
Грейпрутът е сериозен източник на витамин С и фибри, а червеният и розовият грейпфрут – и на витамин А. Той има също ниска калорийна наситеност /спомага за поддържане на ниско телесно тегло/ и притежава някои ценни фитохимикали: флавоноиди като нарингенин, лимоноиди като лимонин, а така също и бета-каротен и фитохимикала, който дава червения цвят на домата – ликопен.
Имайте предвид, че хора, приемащи определени лекарства, не бива да косумират грейпфрут, тъй като той може да понижи количеството на ензимите в организма, влияещи на усвояването на тези медикаменти. Последицата е, че се получават повишени нива на лекарството в организма, а това може да доведе до сериозни странични ефекти. Медицинските лица, включително фармацевтите могат да ви кажат дали да ядете грейпфрут или не, стига да ги информирате какви медикаменти приемате.

ЛЕНЕНО СЕМЕ
Лененото семе е добър източник на редица нутриенти, включително магнезий, манган, тиамин, фибри /една порция или четири супени лъжици съдържат над седем грама/, селен, растителна форма на омега-3 мазнина, наречена алфа-линоленова киселина /в тялото алфа-линоленовата киселина или АLA се трансформира в друга омега-3 мазнина, еикосапентаноинова киселина, считана за добър източник на предпазващи, антивъзпалителни компоненти/, и естрогеноподобни химически вещества, съдържащи се в растенията.
АИПР препоръчва да се купува цяло ленено семе, защото се запазва по-свежо от смляното, и да се смила преди употреба, тъй като смляно се усвоява по-добре от организма.

ЧЕРВЕНА ЯБЪЛКА
Англичаните имат поговорка, че една ябълка на ден държи доктора далеч от теб. Все пак е добре да се правят редовни профилактични прегледи, въпреки че се чувствате добре и независимо дали ядете ябълки или не. Има обаче причина да се смята, че ябълките помагат при борбата с рака. Това се дължи на факта, че те остават сериозен източник на витамин С и фибри. Също така съдържат фитохимикали, които са мощни антиоксиданти, като керцетин /флавоноидът споменат при чесъна/, епикатехин, антоцианини и в кората – тритерпеноиди.